dimecres, 1 d’agost de 2012

Apps per alumnes amb dicapacitat

Les tauletes, i més concretament els IPad, estan resultant ser un instrument terapèutic molt potent per persones que tenen diversos tipus de discapacitat (autisme, paràlisi cerebral, discapacitat mental, dificultats en la parla...), degut a la seva sensibilitat, facilitat d'ús i transport i al fet de ser d'ús general i no una eina específica per persones amb discapacitat. La facilitat d'adaptar les tauletes a les necessitats de cada persona a través de les apps (aplicacions) obre un món de possibilitats molt ampli  en el tractament de les característiques pròpies de cada discapacitat: motricitat fina, llenguatge, concepte de si mateix, discriminació auditiva, aprenentatge de conceptes...

Tot i això cal dir que no funcionen en tots els casos. En alguns casos de persones amb paràlisi cerebral, els moviments espàstics o atetòsics comporten dificultats per passar de pàgina o tocar exactament allò que es vol seleccionar. També s'ha detectat que encara cal treballar més en el control amb llapis dels IPad.

Certament és un tema que cal estudiar ja que el seu preu assequible, en comparació amb la tecnologia específica, pot facilitar l'accés a aquest aparell a un nombre major de persones amb discapacitat.

A continuació trobareu un llistat de pàgines interessants per ampliar el tema.

- IAutism:  Web dedicada a l'ús de tauletes i dispositius mòbils en el cas de persones amb autisme. Té llistats d'apps d'Apple i també d'Android. Analitzen aplicacions específiques per autisme (economia de fitxes, teràpia ABA, comunicació augmentativa i alternativa...) i altres aplicacions generals.

- Cappaces.com : És una pàgina web dedicada a l'anàlisi d'apps que es puguin posar al servei de l'educació de persones amb discapacitat. Creada per una mare d'un noi amb discapacitat que ha seguit una llarga peregrinació per poder trobar l'eina adequada per l'aprenentatge del seu fill. Les apps estan categoritzades en Aprenentatges, Coneixements, Creativitat, Música, Oci i Pares. No deixeu de visitar la llista d'enllaços a altres webs que ofereix.

-Apple: Pàgina d'Apple dedicada a l'ús de IPhone i IPad per part de persones que presenten discapacitat visual, auditiva o motriu.

- App Friday Els divendres la web Moms with apps promociona una app educativa que es dona a conèixer i es pot baixar i provar gratuïtament.

- Ablah : App per IPod, IPad o IPhone per ajudar a desenvolupar la comunicació en el cas de persones amb autisme.

- Article del New York Times sobre l'ús de l'IPad en el cas de l'Owen, un nen amb paràlisi cerebral: http://www.nytimes.com/2010/10/31/nyregion/31owen.html?_r=1 A continuació podeu veure un vídeo reportatge sobre aquest noi que volia ser Han Solo per Halloween.Cap comentari:

Publica un comentari