divendres, 26 d’agost del 2011

Audiovisuals a l'aula

Últimament he estat recopilant algunes propostes per treballar els audiovisuals a l'aula, sobretot des de la vesant creativa, és a dir, fent tallers de curtmetratges amb l'alumnat. Es una proposta interessant per treballar en un format molt habitual per ells, sobretot des del punt de vista consumidor.

Els audiovisuals suposen la conjunció de la imatge i la paraula, i la seva creació demana posar en joc la creativitat, reflexionar, compartir, expressar emocions i pensaments, permetent treballar moltes les competències bàsiques que inclou el currículum de manera motivadora i vivencial.

A continuació us deixo els enllaços que m'han semblat més interessants:

Cinema en curs http://www.cinema-en-curs.org/
Aquest projecte consisteix en fer Tallers de curts en escoles i instituts públics de Catalunya, on docents i professionals del cinema col·laboren per crear un curt cinematogràfic, tot aprofitant les potencialitats pedagògiques d'aquest art.

En paral·lel, Escola Rafael Alberti, Cinema en curs 2010-2011 from Cinema en curs on Vimeo.


400 colps
http://blogs.escolagavina.com/400colps/
Aquesta pàgina web és el punt d'intercanvi entre diversos projectes d'audiovisuals de centres educatius de la Comunitat Valenciana.

Quadre a quadre from 400 colps on Vimeo. Video creat per Helena Moreno i Alba López, alumnes de 4t d'ESO de l'escola Gabina.


Xtec Audiovisuals http://www.xtec.es/audiovisuals/
Recull de recursos per treballar diverses formes audiovisuals a l'aula: cinema, ràdio i educació audiovisual.


El Proyecto Facebook y la postuniversidad
http://www.proyectofacebook.com.ar/
Aquest llibre descarregable gratuïtament reflexiona sobre la inclusió de Facebook en l'educació i analitza com es crea el coneixement a partir de la interacció en xarxes socials. Inclou un capítol sobre la creació de curtmetratges amb telèfons mòbils El traspaso de la tiza al celular: Celumetrajes en el Proyecto Facebook para pensar con imagenes y narrativas transmedia de Mara Belestrini. Els mòbils que tants mals de caps causes a les aules poden arribar a ser aliats si s'utilitza el seu potencial creatiu i d'expressió.

A partir de la lectura d'aquest capítol podem arribar a la conclusió que per dur a terme un taller d'audiovisuals no calen grans recursos (un mòbil o una càmera de fotos amb vídeo són suficients) ni grans coneixements de tècniques cinematogràfiques, només tenir clar quins objectius volem assolir amb l'alumnat.

1 comentari:

  1. Fa una estona m'ha arribat un mail de Jordi Orts, psicòleg-orientador a http://www.escolagavina.cat/ i coordinador de400 colps.

    M'agradaria compartir uns enllaços que en Jordi molt amablement, m'ha passat i que trobo molt interessants:

    Curs sobre Didàctica cinematogràfica http://www.a-abaoaqu.org/formacio/curs-didactica-creacio

    Web de recursos A Bao A Que: http://www.fentcinema.org/

    Moltes gràcies Jordi!

    Agrairia que si coneixeu altres recursos o experiències relacionats amb el cinema els compartíssiu deixant un missatge a sota.

    ResponElimina